Praktijk voor hypnotherapie Sandra Brosens - hypnotherapeut te Waalwijk

WAT IS HYPNOSE (EN WAT IS HET NIET)?

Omtrent hypnose bestaan veel misvattingen. Mensen kennen vaak enkel showhypnose of hypnose in films en denken dat je “in iemands macht” bent als je in hypnose bent. Niets is minder waar!

Elke hypnose is een zelfhypnose. De hypnotherapeut is slechts een gids, die je begeleidt in het proces van zelfhypnose; degene die in hypnose is, heeft de touwtjes in handen. Hypnose is dus niet een staat, waarbij een ander controle over je kan krijgen en je van alles kan laten doen.

Om te begrijpen hoe hypnose werkt, is het van belang om te begrijpen hoe de menselijke geest werkt. We gaan uit van drie afzonderlijke werkzame delen van de menselijke geest. Elk deel heeft zijn eigen taken en de communicatie tussen die verschillende delen is soms moeilijk.

Allereerst is er het normale bewustzijn. Dat is de staat waarin je je bevindt, terwijl je dit leest. Er zijn in principe vier dingen, die het normale bewustzijn voor ons doet:  rationaliseren en analyseren en de wilskracht en het korte termijngeheugen bevinden zich in het normale bewustzijn. Als je denkt: “Wat zullen we vanavond eens eten?” of je bent een som aan het uitrekenen, dan is je normale bewustzijn aan het werk. Maar ook als je een rationele verklaring aan het bedenken bent waarom je doet wat je doet of als je besluit om nu eindelijk te stoppen met roken.

Onder het normale bewustzijn bevindt zich nog een ander bewustzijnsniveau, namelijk het onderbewustzijn. Om er maar even een metafoor in te gooien: als je normale bewustzijn het deel van een ijsberg is, dat boven het water uitsteekt, dan is je onderbewustzijn het deel dat zich onder water bevindt. Dit deel is veel groter en krachtiger dan het normale bewustzijn. In dit niveau van de geest ligt vast wie we werkelijk zijn. In het onderbewustzijn is alles opgeslagen wat je ooit hebt meegemaakt, ook al kun je het  je niet meer bewust herinneren.

Ijsberg.jpg

Naast het opslaan van al je herinneringen is de belangrijkste taak van het onderbewustzijn om je te beschermen. Het onderbewustzijn legt verbanden tussen dingen die je meemaakt en waarneemt en gebruikt dit om deze functie uit te voeren. Bijvoorbeeld: als je als kind een hete kachel aanraakt, doe je je hand pijn. De volgende keer dat je bij een hete kachel in de buurt komt, kijk je dan wel beter uit. In het onderbewustzijn bevinden zich je emoties en gewoontes. Helaas heeft het onderbewustzijn ook een minder prettige eigenschap: het is het meest luie deel van ons en houdt ervan om dingen te laten zoals ze zijn.

Het derde deel van de geest is het onbewuste deel, dat automatisch allerlei taken uitvoert. Dit noemen we het autonome bewustzijn. Dit deel van de geest regelt de processen, waarop je niet rechtstreeks invloed uit kunt oefenen, zoals de bloeddruk, temperatuur, haargroei, etc.

Om de werking van de menselijke geest uit te leggen, kan de vergelijking worden gemaakt met een computer (alleen is onze biologische computer veel krachtiger dan een gewone computer). Hierbij is je normale bewustzijn het beste te vergelijken met het werkgeheugen en het onderbewustzijn met de harde schijf. Het autonome bewustzijn is het deel dat zorgt voor een aantal standaardprogramma’s. De overige programma’s en informatie, waar de computer mee werkt, vergaren we gedurende ons leven. Elke dag wordt onze computer geprogrammeerd door de mensen waar we mee omgaan en de dingen die we meemaken en wordt data opgeslagen. Onze opvoeding vormt bijvoorbeeld een belangrijke programmering, maar ook de invloed van klasgenootjes, vrienden en familie, onze omgeving, rolmodellen en bijvoorbeeld media is groot. Geïnstalleerde programma’s kunnen overschreven worden door nieuwe programma’s. Een belangrijke regel van het onderbewustzijn is dat het ons móét maken tot de persoon die we volgens alle programmering zouden moeten
zijn.

Als een voorgestelde wijziging in de programmering (bijvoorbeeld een gedachte) toegang krijgt tot het onderbewustzijn en wordt geaccepteerd, dan móét het gebeuren. Maar dat voorstel moet dan wel eerst een hindernis passeren in de vorm van een soort firewall, die we “de kritische factor” noemen. Er vindt dan communicatie plaats tussen het normale bewustzijn en het onderbewustzijn. Omdat het onderbewustzijn veel groter en krachtiger is dan het normale bewustzijn, is het onderbewustzijn de baas van deze kritische factor. Als een voorstel voor een wijziging in de programmering wordt voorgelegd aan het onderbewustzijn (we zullen dit hierna een “suggestie” noemen), dan gaat het onderbewustzijn bekijken of het deze suggestie wil accepteren en de programmering op de voorgestelde manier wil wijzigen.

Hierbij is het volgende van belang:

–       voor het onderbewustzijn maakt het niet uit of iets in werkelijkheid of in je verbeelding gebeurt;

–       het onderbewustzijn is eigenlijk nogal lui en houdt er niet van om de moeite te doen om bestaande programma’s  te veranderen;

–    negatieve suggesties accepteren kost weinig moeite.

Dit alles zorgt er bijvoorbeeld voor dat je nog een poos ontzettend bang kunt zijn na het bekijken van een enge film en dat als iemand zegt dat je lelijk of dik bent, je die suggestie veel makkelijker kunt accepteren dan als iemand zegt dat je mooi bent. Of dat je met je wilskracht, logisch redenerend, besluit om een verandering te gaan aanbrengen in je leven, zoals bijvoorbeeld stoppen met roken of snoepen, maar dat het toch niet lukt, ondanks al je goede argumenten. Het onderbewustzijn besluit dan: “Nee hoor, dit programma draait al zo lang en hij of zij voelt zich prettig als hij rookt/snoept, dus ik ga de moeite niet doen om dit programma aan te passen en ik laat de wijziging van de programmering niet toe”.

In hypnose lukt het meestal wèl om een positieve verandering van de programmering voor elkaar te krijgen. Hoe werkt dat dan?

Met hypnotherapie op zoek naar de oorzaak van een probleem

Hypnose is een staat van diepe concentratie. Het is misschien het beste vergelijkbaar met het kijken naar een boeiende film, waar je helemaal “in zit”. Je bent zó gefocust op wat er op het scherm gebeurt, dat alles wat er omheen gebeurt, even niet zo interessant is. Maar als er iets belangrijks gebeurt, ben je gewoon in staat om onmiddellijk te reageren.

Je komt in die diepe staat van concentratie terecht door diep te ontspannen. Je zintuigen gaan hierdoor nog beter werken, het normale bewustzijn gaat meer naar de achtergrond en het onderbewustzijn komt sterker naar voren. We weten niet precies hoe het komt, maar hierdoor wordt de firewall wat minder actief. Suggesties, die niet goed voelen voor jou of waar je onverschillig tegenover staat, worden nog steeds geweigerd door het onderbewustzijn. Het normale bewustzijn gaat je beschermen, terwijl je in hypnose bent. Als je in hypnose bent en tegen jezelf zegt: “Ik vind dit een goede suggestie en ik weet dat deze voor mij gaat werken”, dan wordt de suggestie vastgelegd in het onderbewustzijn en wordt de programmering aangepast. Als je tegen jezelf zegt: “Ik hoop dat deze suggestie werkt,” of “ik ga het proberen”, dan wordt het lastig of zelfs onmogelijk voor de suggestie om de firewall te passeren, want daarmee bouw je eigenlijk al meteen de mogelijkheid in dat de verandering van de programmering weleens zou kunnen mislukken.

Ik ben niet in staat om jou te hypnotiseren. Het is namelijk helemaal niet mogelijk om een ander te hypnotiseren. Zoals ik eerder al zei: elke hypnose is een zelfhypnose.
Als je bij mij komt voor een sessie, begeleid ik je slechts om de staat van hypnose te bereiken, zodat je positieve veranderingen kunt realiseren in je leven. Ik kan jou geen suggesties opdringen of dingen laten vertellen, die je niet wilt vertellen. Maar ik kan je wel helpen om positieve suggesties te bedenken, waarmee je de veranderingen kunt realiseren die jij wenst. Alleen jij kan toestaan dat een positieve suggestie wordt vastgelegd in je onderbewustzijn.

Als je voor de eerste keer komt, gaan we in kaart brengen wat je hulpvraag is. Met andere woorden: wat zou je willen veranderen? Hoe we een en ander aan gaan pakken, is afhankelijk van de hulpvraag, van hoe goed het je lukt om in hypnose te gaan en van waar jouw onderbewustzijn ons naartoe stuurt. Tijdens de intake leg ik uit wat je ongeveer van de behandeling kunt verwachten en  hoe hypnose werkt en is er alle tijd om vragen te stellen.

Vaak twijfelen mensen of ze wel in hypnose kunnen, bijvoorbeeld omdat ze erg analytisch ingesteld zijn. In de praktijk valt dat meestal erg mee. Vrijwel iedereen, die in hypnose wil, kan in hypnose gaan. Soms vinden mensen het de eerste keer nog erg spannend, maar dan lukt het de volgende keer wel. Afhankelijk van de hulpvraag zijn meestal 2 á 3 sessies nodig om het gewenste doel te bereiken. We gaan een reis door de tijd maken, op zoek naar de eerste keer dat het probleem zich voordeed. Dan gebruiken we je verbeeldingskracht om het dáár op te lossen.

Meer weten? Bekijk dan de volgende video van Het OMNI Hypnosis Training Center Nederland:

Spread the love